Τι είναι ένα Non-Fungible Token και πώς μπορούν οι καλλιτέχνες να το χρησιμοποιήσουν για να πουλήσουν τη δουλειά τους ψηφιακά

Οι καλλιτέχνες είναι μία από τις ομάδες των οποίων το εισόδημα έχει μειωθεί λόγω της πανδημίας του COVID-19. Οι περιορισμοί στην κοινοτική κινητικότητα έχουν οδηγήσει σε λιγότερες εκθέσεις ή παραστάσεις τέχνης.

Μη ανταλλάξιμα διακριτικά (NFT)απόδειξη ιδιοκτησίας που βασίζεται στην τεχνολογία blockchain, μπορεί να είναι μια ελπίδα για τους καλλιτέχνες να κερδίσουν εισόδημα πουλώντας τη δουλειά τους στο διαδίκτυο.

Μερικά από τα έργα τέχνης του NFT έχουν πουληθεί σε υψηλές τιμές, όπως ένας πίνακας με τίτλο Everydays του καλλιτέχνη Beeple που πωλεί καλά σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο IDR στον οίκο δημοπρασιών Christie’s.

Στην Ινδονησία, πουλήθηκε το πρώτο έργο τέχνης NFT «A Portrait of Denny JA: 40 Years in the World of Ideas» αξίας 1 δισ. IDR.

εικονογράφηση NFT.
amhnasim/pixabay, CC BY

Τι είναι το NFT;

Με απλά λόγια, το NFT είναι ένα διαδικτυακό πιστοποιητικό ιδιοκτησίας που μπορεί να διαπραγματευτεί, με βάση μονάδες δεδομένων που είναι αποθηκευμένες σε ένα ψηφιακό καθολικό (καθολικό) που ανήκουν στην τεχνολογία blockchain.

Το NFT δημιουργήθηκε ως αναπαράσταση ψηφιακών ή μη ψηφιακών στοιχείων. Για παράδειγμα, ψηφιακά έργα τέχνης (εικόνες/φωτογραφίες/πίνακες ζωγραφικής, κινούμενα σχέδια, μοναδικές συλλογές, μουσική, βίντεο/κινούμενα σχέδια), υποκατάστατα φυσικών εγγράφων (εγχειρίδια, εισιτήρια, τιμολόγια, σημαντικά έγγραφα και ψηφιακές υπογραφές) και έργα τέχνης. δημιουργικός.

Τα πρωτότυπα έργα τέχνης (σε αυτή την περίπτωση ακόμα σε φυσική μορφή) μπορούν πρώτα να μετατραπούν σε ψηφιακά (με συσκευές που δεν μειώνουν την ποιότητα φυσικά), μετά να διατεθούν στην αγορά σε ψηφιακή μορφή. Είναι πιθανό οι συλλέκτες να κυνηγήσουν το πρωτότυπο έργο (σε φυσική μορφή).

Η τεχνολογία blockchain στην οποία βασίζεται το NFT του δίνει τη δυνατότητα να πιστοποιεί ψηφιακά στοιχεία σε έναν μοναδικό κωδικό που δεν μπορεί να αντιγραφεί, διατηρώντας έτσι τα δικαιώματα ιδιοκτησίας ασφαλή.

Η πρόσβαση σε ένα αντίγραφο του αρχείου εξόδου NTF δεν περιορίζεται μόνο στους αγοραστές NFT. Με άλλα λόγια, οποιοσδήποτε, χωρίς να περιορίζεται στους αγοραστές, μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτό. Αν ο αγοραστής νιώσει σίγουρος με το «πλάνο» του τότε η επόμενη διαδικασία θα περάσει από τον μηχανισμό συναλλαγής NFT.

Τα NFT μπορούν να παρακολουθούνται στο blockchain για να παρέχουν στους κατόχους τους απόδειξη ιδιοκτησίας ξεχωριστά από τα πνευματικά δικαιώματα. Μετά την πώληση, οι καλλιτέχνες μπορούν να διεκδικήσουν το έργο τους ως πνευματικά δικαιώματα και μπορούν να πουλήσουν αντίγραφα του έργου τους ως μέρος των δικαιωμάτων. Έτσι ο καλλιτέχνης μπορεί να πουλήσει πολλά αντίτυπα της δουλειάς του. Κάθε αντίγραφο θα έχει τον δικό του μοναδικό κωδικό.

Το NFT μπορεί να σχεδιαστεί σύμφωνα με συγκεκριμένες ανάγκες, ειδικά εκείνες που απαιτούν έναν μοναδικό κωδικό και εάν οι τύποι που προσφέρονται είναι διαφορετικοί. Για παράδειγμα εισιτήρια συναυλιών (VVIP, VIP, Φεστιβάλ). Κάθε εισιτήριο θα έχει έναν μοναδικό κωδικό και μπορεί να ανήκει μόνο σε ένα άτομο.

Πώς μπορεί να πωληθεί και να χρησιμοποιηθεί το NFT

Το NFT μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε δεδομένα, εφόσον είναι μοναδικό και απαιτεί ειδική ιδιοκτησία.

Οι καλλιτέχνες μπορούν να ανεβάσουν την τέχνη τους στο διαδίκτυο και να δημιουργήσουν NFT σε ιστότοπους πωλήσεων ή αγορά όπως το παράδειγμα Ανοιχτή θάλασσα και Binance.

Αφού πουλήσει το έργο του ως NFT, ο καλλιτέχνης μπορεί να διεκδικήσει το έργο του ως πνευματικά δικαιώματα και μπορεί να πουλήσει το έργο του ως μέρος των δικαιωμάτων.

Οι ιδιοκτήτες NFT μόλις όρισαν το ποσοστό των δικαιωμάτων που αναμένονται στο “έξυπνα συμβόλαια“. Ορισμένες πλατφόρμες, όπως π.χ Metagrail και Decentraland ήδη εκμεταλλευτείτε αυτή τη δυνατότητα ώστε η διανομή να είναι πολύ ακριβής και ενημερωμένος.

Η αξία του εισοδήματος από δικαιώματα θα είναι σίγουρα χαμηλότερη, αλλά αυτό το σύστημα είναι ελκυστικό επειδή είναι μακροπρόθεσμο και βιώσιμο.

Τα ψηφιακά έργα με τη μορφή NFT μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για υποβολή αίτησης για δάνεια/πιστώσεις σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες που παρέχουν δάνεια/πιστώσεις, εφόσον το έργο έχει διατεθεί στην αγορά αγορά.

Τα μέλη της κοινότητας που έχουν εκμεταλλευτεί το NFT μπορούν να εγγραφούν στο POAP (Πρωτόκολλο Απόδειξης Παρουσίας) προβλέπεται για “συναντώ” ή αντίγραφα γης ιδιοκτητών/συντελεστών NFT για συμμετοχή σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί. Αυτή η δυνατότητα παρέχεται επίσης ώστε οι συλλέκτες να βρίσκουν τη συλλογή που αναζητούν πιο γρήγορα.

Η αγορά NFT ρυθμίζει αυτόματα τις συναλλαγές αγοράς και πώλησης (αυτονόμος). Μετά την πραγματοποίηση της συναλλαγής, ο ιδιοκτήτης χρειάζεται μόνο να ελέγξει το «υπόλοιπο» NFT με τη μορφή κουπόνι, στα αντίστοιχα ψηφιακά πορτοφόλια του.

Το υπόλοιπο με τη μορφή ενός διακριτικού που βασίζεται στο Ethereum (NFT) μπορεί στη συνέχεια να πουληθεί ή να ανταλλαχθεί με χρήματα. Επί του παρόντος, ένα διακριτικό Ethereum ή συχνά αποκαλούμενο Ether έχει τιμή σχεδόν 50 εκατομμύρια IDR ανά τεμάχιο.

Τροφοδοτείται από το blockchain Ethereum

Το NFT υποστηρίζεται πλήρως από την τεχνολογία blockchain Ethereum, μια από τις πλατφόρμες ανοιχτού κώδικα για την ανάπτυξη του νομίσματος Ether ή ETH.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το Ethereum κάνει το NFT κάτι πολλά υποσχόμενο.

Πρώτον, το ιστορικό συναλλαγών και τα μεταδεδομένα διακριτικών μπορούν να επαληθευτούν δημόσια. Μόλις επιβεβαιωθεί μια συναλλαγή, είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει χειραγώγηση δεδομένων για να «κλέψουν» την ιδιοκτησία.

Οι συναλλαγές NFT μπορούν να γίνουν online P2P (Peer-to-Peer) χωρίς να απαιτείται «τρίτο μέρος» που μπορεί να λάβει «προμήθεια» ως αποζημίωση για τη συμμετοχή στη διαδικασία συναλλαγής.

Όλα τα προϊόντα Etherum έχουν back-end ή στο ίδιο δίκτυο, ώστε να μπορεί εύκολα να αναγνωρίσει όλα τα προϊόντα NFT.

Κάθε δημιουργός περιεχομένου μπορεί να αναφέρει το NFT του/της σε κάθε προϊόν που προσφέρεται παράλληλα. Κάθε προϊόν θα ανανεώνει την πραγματική του ιδιοκτησία.

Επιπλέον, το NFT έχει επίσης ειδικές ιδιότητες, για παράδειγμα κάθε διακριτικό που κόβεται έχει ένα μοναδικό αναγνωριστικό που συνδέεται απευθείας με μια διεύθυνση στο Ethereum. Επίσης, το NFT δεν μπορεί να ανταλλάσσεται απευθείας με άλλα διακριτικά σε αναλογία 1:1, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να προστεθεί περισσότερη αξία.

Κάθε διακριτικό έχει έναν ιδιοκτήτη και πληροφορίες που είναι εύκολο να επαληθευτούν, οι πληροφορίες διακριτικών περιέχονται στο Ethereum και μπορούν να διαπραγματεύονται σε οποιαδήποτε αγορά NFT.

Οι πωλήσεις NFT αυξάνονται και το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι πωλήσεις έχουν φτάσει 151 τρισ. IDR σε όλο τον κόσμο. Στο μέλλον, το NFT θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και οι καλλιτέχνες ή οι δημιουργοί περιεχομένου μπορούν αμέσως να επωφεληθούν από αυτήν τη στιγμή.